Valsts svētku deserts
17. novembris, 2022 pl. 8:55,
Nav komentāru
2.klases audzinātājai Lindai Mārtiņsonei taujājam, kādu kūku gatavot ģimenēs kopā ar bērniem Valsts svētkos.
Viņa norāda, ka kopīga svētku galda klāšana un saldā gatavošana patiešām var būt lielisks mirklis svētku svinēšanā.
“Saldais noteikti varētu būt gatavots no Latvijā ražotiem un pieejamiem produktiem un idejai ieteikšu recepti lieliskam desertam, kas garšos visiem.
Vispirms gatavojam medus mīklu un cepam lielus mīklas cepumus bez formas. Kad mīkla atdzisusi, to salauž un saberž ar rokām vai sablenderē rīvmaizei līdzīgā konsistencē. Paralēli pagatvo (uzvāra katliņā) ievārījumu no upenēm vai ķiršiem, vai āboliem - no jebkā, kas ir pieejams saldētavā. Cukuru nepievieno, jo pārējās sastāvdaļas būs gana saldas.
Tad gatavo krēmu - krēmsieru (izvēlos “Limbažu piena”) nedaudz uzputo, tam pievieno saputotu saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Šeit cukuru var nežēlot, jo krēmsiers ir skābens.
Tālāk sāk kārtot desertu - trauciņam apkšā liek mīklas drupačas, nedaudz apslaka aplej siltu pienu, kas sajaukts ar medu. Liek ievārijumu, izsmērē ar karotīti, liek krēma kārtu un dažas odziņas , ja tādas ir. Tad atkal drupačas un atkārto visas darbības. Kārtojumam jābeidzas ar krēma kārtu, kurai virsū liek ogas vai jebkādu citu rotājumu. Ideāli, ja kārtojums nostāv visu nakti ledusskapī, būs savilcies. Lai labi garšo un priecīgus svētkus!” vēl skolotāja Linda.
P.S. Medus mīklas recepte:
4 ēd. k. medus
1 glāze/s cukurs
4 ola
1 tējk. soda
150 g sviests
3 glāze/s milti
augu eļļa
Liene Lote